Видове уеб сайтове | Представяме ви различни видове уеб сайтове. ® Разгледай подробна информация за изработка на уеб сайт... | Преди да поискате оферта за изработка на уеб сайт се запознайте с най-често публикуваните видове сайтове.  Всеки сайт може да се изработи с персонален дизайн и функционалност. Някой видове сайтове позволяват и по-изгодно и бързо изграждане като Oнлайн магазини, Бизнес уеб сайтове и Рекламни страници в структурата на Domakin.bg. | Професионален уеб дизайн .

Видове Уеб Сайтове                   «| Доклад за изработка на професионален уеб сайтУеб сайтът е съвкупност от страници с различен дизайн, съдържание и функционалност. Според използваните технологии разграничаваме няколко категории, като в този документ те не са тема а възможност към всеки от видовете, които разглеждаме:

| Статичен сайт | Динамичен сайт | Електронен магазин | Флаш уеб сайт |

Повечето видове уеб сайтове могат да се изработят като Динамичен или Статичен сайт, а решението за това се взема спрямо конкретния случай. Флаш сайтовете не се изпълняват от нас поради редица недостатъци, съпътстващи използването им, но най-вече заради ограничените възможности за добро класиране в Google и другите търсещи машини. Допускат се изключения!
Прието е, независимо от категорията, Уеб сайтовете да бъдат разделяни по определени критерии,  като по този начин се оформят основни видове, които ще разгледаме подробно в тази глава на Доклада. Спрямо предназначението си сайта трябва да бъде оборудван със задължителни функции.

След като решите какво ще предложите на потребителите чрез вашия уеб проект се запознайте със стандартите, функционалността и дизайна за всеки конкретния вид Уеб сайт:База данни & База данни към уеб сайтБазата данни, освен неразделна част от някои видове сайтове, може да съществува и сама по себе си. Базата данни е контейнер от логически свързани данни в конкретна област, които са структурирани по определен начин. В първоначалния смисъл на понятието, използвано в компютърната индустрия, базата от данни се състои от записи, подредени систематично, така че компютърната програма да може да извлича информация по зададени критерии. Основните функции се отнасят към търсенето, намирането и използването на информация.

Като пример ще ви представим уеб сайт за онлайн поръчка на храна, който се нуждае от сериозна база данни, която е неразделна част от него, въпреки че работи прозрачно за потребителя. Уеб сайтът с Базата данни са едно цяло в този случай и когато потребител иска да се регистрира, влезе в профила си или да поръча храна се извършват редица проверки. Уеб сайтовете с База данни са в категория Динамичен сайт. Наличието на База данни в повечето случаи оскъпява Уеб проекта

✿ Много от Уеб сайтовете могат да се изградят без База данни. След всеки вид уеб сайт по-долу е посочена нуждата от База данни!

БлогБлог е Уеб сайт под формата на личен или бизнес дневник, тематичен / на организация и др. / или дискусионен. Основните му функционалности са лесно достъпни – текстови публикации, снимки, видео. Тази възможност за динамична промяна е основната разлика между блога и другите сайтове. Задължително е историята на коментарите и цялостната хронология да се водят непрекъснато. Блоговете дават добри резултати за корпоративни цели, като подпомагат връзките с обществеността и представянето на продукти и услуги.

✿ Блогът не изисква база данни!Електронен магазинОнлайн магазините са предназначени за масово обслужване на определена аудитория. Засилен е рекламният ефект съставен от изречения, банери, а дизайнерските решения са изключително важни. Продуктите или услугите трябва да са систематизирани и да имат ясно и подробно описание и снимки /качествени снимки/. В системата трябва да са заложени максимален брой възможности – за разплащане, поръчка, доставка, връщане и подмяна на стоката. Регистрация, онлайн форма за поръчка, страница с често задавани въпроси, livechat, хронология на направените поръчки и други.

✿ Електронният магазин изисква база данни!Информационен сайтИмето подсказва, че в Информационния сайт на преден план е информацията. В зависимост от това към какъв вид аудитория е насочен, се определят и процентите в пропорцията функция/визия.  В информациония сайт навигацията играе важна роля - информацията трябва да се намира бързо и лесно. Търсенето на информация в самия сайт се изпълнява от вградена търсачка. Добре е да се предвиди архив, към който потребителите да могат да се връщат.

✿ В някой случаи Информационният сайт изисква база данни!Корпоративен уеб сайт / Фирмен сайтКорпоративният уеб сайт има конкретна аудитория и е съобразен с нея. В Сайта следва да има всичко, което търси потребителят. Съдържанието е издържано и подробно. Добрата комуникация е задължителна – 60% от посетителите на този вид уеб сайт търсят контакт. Формата за запитване е лесно достъпна. В Корпоративния / Фирмен сайт дизайнът следва да е изчистен - в унисон с фирмената идентичност. Информацията се поднася директно. За да развивате бизнеса си чрез интернет, Фирменият сайт трябва да генерира клиенти – дизайнът и функционалността в този случай отстъпват на ясно и точно поднесената информация с отлични позиции при търсене в Интернет.

✿ Корпоративният уеб сайт не изисква база данни!Личен сайтОсновната идея е информацията и снимките да са представени интересно и ясно - дизайнът може да се разгърне с пълна сила. Функционалността не е на преден план. Често съществува дилемата: Личният сайт или Блог?! Както споменахмеподробната информация за Блог, в повечето случаи този вид сайтове са безплатни и лесни за поддържане. Разликата е уникалността – при Блоговете дизайнът и обликът обикновено е един и същ, докато дизайнът на Личния сайт няма ограничения и може да бъде разширен с други видове сайтове.

✿ Личният уеб сайт не изисква база данни!Медиен сайтМедийните сайтове в по-голямата си част са интернет канали на друг вид медия. Тук съдържащата се информация обаче е много динамична – необходимо е обновяването да става бързо и лесно чрез контролен панел от служителите на медията. Новините трябва да са много добре систематизирани в постоянни рубрики - за максимално улеснение. Архивът вече е задължителен, а видеото препоръчително.

✿ Медийният уеб сайт изисква база данни!ПорталПорталът е отправна точка към други сайтове категоризирани по някакъв принцип. Набляга се на функционалността, тъй като целта на този вид сайт е да дава бърз и лесен достъп до информацията. Порталите са добре оптимизирани и съдържат предимно текст. Налични са голям брой страници и връзки, визуализирани по определен начин. Тъй като става въпрос за голяма структура, трябва да се предвиди добро упътване/ навигация за потребителите, допълнителна информация и търсачка. Порталът най-често е изграден от други сайтове или връзки към тях, но може и да бъде каталог за фирми, магазини и т.н.

✿ В повечето случаи Порталът изисква база данни!Разглеждайки подробно този вид Уеб сайтове, ще дадем пример с Портала Domakin.BG , който представя Уеб сайтове в независима интернет платформа. Порталът е създаден е през 2009 година. Към момента броят на уеб страниците в Domakin.BG е около 50 000 Екипът на Domakin.BG самостоятелно изгражда всеки сайт в структурата с регламентирани условия, функционалност и дизайн, а целта винаги е Топ позиции при търсене в интернет. Ясното и надеждно представяне на данни за всеки партньор или продукт и ангажираността на Domakin.BG на всички нива провокира бързи и правилни решения на потребителите при закупуване на стоки, ангажиране на фирми или свободно ползване на информационната инфраструктура на сайта. Domakin.BG не представя всички видове уеб сайтове описани тук. Порталът е профилиран в Бизнес сайтове, Онлайн магазини и самостоятелни рекламни страници за стоки и услуги с маркетингова цел.


Развлекателен уеб сайтПод този знаменател влизат сайтове за игри, „архиви” за музика, филми, видео клипове, вицове и подобни. Обикновено феновете са опитни потребители, което налага последната дума на техниката задължително да присъства. Дизайнът е привлекателен и интересен с възможности за търсене на информация и файлове. Подходът към цялостното оформление на информацията е специфичен спрямо насоката.

✿ В някои случаи Развлекателният сайт изисква база данни!Социална мрежа / Уеб сайт за запознанстваСайтовете за запознанства предоставят възможност за запознанства и срещи между самотни потребители. Социалните мрежите са начин за комуникация между познати и хора с еднакви интереси без географски ограничения. Функционалностите на този вид уеб сайтове са всевъзможни и се развиват постоянно в отговор на потребителските нужди. Публикуват се коментари и се поддържа кореспонденция. Тези видове са от най-сложните уеб сайтове и се развиват бавно и трудно.

✿ Изисква база данни!Уики сайтБез да правим реклама на Уикипедия, този пример ще е най-разбираем. Въпреки, че си е чиста проба Информационен сайт, някои особености го отделят като нов вид. Страниците там са така организирани, че всеки може да допълва предишните, да редактира или създава нови. Това предполага и наличието на много добър текстов редактор с възможност за линкове. Публикуването на информацията следва да е контролирано. Уики сайтовете могат да съществуват единствено, като Динамичен сайт.

✿ Изисква база данни!Начало - Изработка на уеб страница